Γαστροοισοφαγική-παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση . Πως μπορείς να προστατευθείς από τις ενοχλήσεις.

Η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πεπτική διαταραχή στην οποία τα οξέα του στομάχου, τα τρόφιμα και τα υγρά ρέουν πίσω στον οισοφάγο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να είναι προσωρινή ή μακροπρόθεσμη.

Πως εμφανίζεται ;

Τα κοινά σημεία και τα συμπτώματα της ΓΝΟΠ περιλαμβάνουν:

  1. Μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας (καούρα), συνήθως μετά το φαγητό, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο τη νύχτα
  2. Πόνος στο στήθος
  3. Δυσκολία στην κατάποση
  4. Δυσπεψία
  5. Ερεθισμός στο λαιμό
  6. Αίσθηση ενός κομματιού στο λαιμό σας

Αν έχετε νυκτερινή παλινδρόμηση οξέος, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

  • Χρόνιο βήχα
  • Λαρυγγίτιδα
  • Νέο ή επιδεινούμενο άσθμα
  • Διακοπή του ύπνου

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , είναι μια ενόχληση – πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί διατροφικά με αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες. Οι αλλαγές αυτές αφορούν μια ολιστική προσέγγιση αλλαγής της καθημερινότητας . Η ανακούφιση των συμπτωμάτων μέσω της διατροφικής προσέγγισης είναι μια πρώτη βαθμίδα αντιμετώπισης .

Γενικές διατροφικές συστάσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων :

  1. Περιορισμός τους προσλαμβανόμενου λίπους , το λίπος έχει θεωρηθεί ότι μειώνει την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και επιδεινώνει τα επεισόδια μεταγευματικής ΓΟΠΝ.
  2. Η κατανάλωση υγιεινών και ισορροπημένων ποσοτήτων διαφόρων ειδών τροφίμων είναι καλό για τη γενική υγεία σας.
  3. Τα γλυκά και ιδίως η σοκολάτα θεωρούνται ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΓΝΟΠ, κυρίως λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε λίπος.
  4. Τα  ανθρακούχα ποτά φαίνεται να ασκούν αρνητική επίδραση στους μηχανισμούς της ΓΟΠΝ . Οι αλλαγές που υπόκεινται στους  μηχανισμούς οφείλονται στο ανθρακικό και όχι σε κάποια άλλα συστατικά των ποτών αυτών.  Παράλληλα οι χυμοί και ιδιαίτερα εσπεριδοειδών και τομάτας ,έχει βρεθεί να προκαλούν αύξηση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης, λόγω της οξύτητας τους.
  5. Η πρόσληψη καφέ είναι άλλος ένας παράγοντας που ενοχοποιείται για την επιδείνωση του αισθήματος καύσου , όχι λόγω κάποιας επίδρασης αυτού στην πίεση του ΚΟΣ ,αλλά εξαιτίας του άμεσου ερεθισμού που ασκεί το οισοφαγικό βλεννογόνο
  6. Ο δυόσμος η μέντα και το κρεμμύδι έχουν κατά καιρούς ,ενοχοποιηθεί για την επιδείνωση  ΓΟΠΝ .
  7. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις καθώς το αλκοόλ ασκεί μια άμεση τοξική επίδραση στο οισοφαγικό βλεννογόνο , η οποία παρατηρείται κατά την κατανάλωση ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αλλά και άλλων όπως μπίρας και κρασιού
  8. Όσον αφορά τα λαχανικά η αποφυγή των όξινων λαχανικά όπως η ντομάτα και τα εσπεριδοειδή είναι απαραίτητη , όσον αφορά τις πράσινες σαλάτες έγκειται στο επίπεδο που είναι ανεκτό από το περιστατικό. Καλό θα ήταν να αποφύγεις τα βραστά φυλλώδη λαχανικά όπως μπρόκολο , κουνουπίδι.
  9. Η θέση ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στη παλινδρόμηση . Η σωστή κατάκλιση είναι έχοντας το κεφάλι και τον κορμό υπερυψωμένο και όταν αποφεύγουν την κατάκλιση 2-3 ώρες μετά το γεύμα.
  10. Προσπαθήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο όσων τρώτε και πίνετε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημειώστε όταν τα συμπτώματα φαίνεται να ηρεμούν και  ελέγξτε το ημερολόγιό σας με τον καιρό για να προσδιορίσετε τα πρότυπα που σας προκάλεσαν ή καθησύχασαν την παλινδρόμηση.
  11. Η φυσική δραστηριότητα , ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής , θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παλινδρόμησης . Να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να έχει προηγηθεί μεγάλο γεύμα πριν την άσκηση , ώστε να αποφευχθούν οι ενοχλήσεις .
Facebook
Twitter
LinkedIn
Αναζήτηση
logo_pl

Nutrilag

Πηνελόπη Λαγουρού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνία