Είναι πιθανό να γυμνάζομαι και να μη χάνω κιλά ;

Έχεις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης , με στόχο την απώλεια βάρους. Αλλά τελικά το σωματικός σου βάρος διατηρείται σταθερό ή μειώνεται με πολύ αργό ρυθμό. Μπορώ να καταλάβω ότι αυτό δεν είναι κάτι που σε ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Γιατί συμβαίνει αυτό ;

Είναι πολλές οι φορές που η ζυγαριά δεν μπορεί να σου αποτυπώσει αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου. Βλέπεις το νούμερο στη ζυγαριά και δεν είναι ικανό να σε πείσει ότι η άσκηση λειτουργεί ως μέσο απώλειας βάρους.

Όταν ένα άτομο ,με καθιστικό τρόπο ζωής αποφασίζει να ακολουθήσει πρόγραμμα άσκησης, ο οργανισμός αντιδρά στο stress της άσκησης και πραγματοποιεί τις αναγκαίες εκείνες μεταβολές που θα τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις.

  1. Οι μύες αυξάνονται σε μέγεθος ,ως συνέπεια της υπερτροφίας των μυϊκών κυττάρων. Οι αυξημένες πρωτεΐνες κατακρατούν υγρά
  2. Συγκεκριμένες δομές στο εσωτερικό των   μυϊκών κυττάρων ,οι οποίες συμβάλλουν στη μεταφορά του Ο2 ,με συμμετοχή ενζύμων αυξάνονται ποσοτικά .
  3. Το γλυκογόνο του κυττάρου θα αυξηθεί.
  4. Ο συνδετικός ιστός θα μειωθεί σε πάχος.
  5. Ο συνολικός όγκος αίματος θα αυξηθεί .

Όσο λοιπόν αυτά θα συμβαίνουν οι λιποαποθήκες θα αρχίσουν να μειώνονται ,αφού το λίπος χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας κατά την άσκηση. Συμπερασματικά πραγματοποιείται αύξηση υγρών και μυικού ιστού και ταυτόχρονα μείωση του σωματικού λίπους. Αυτές οι μεταβολές μπορεί να αλληλοεξουδετερωθούν και να μην υπάρξει μείωση σωματικού βάρους.

Από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθούν αυτές οι μεταβολές ,μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα ,το σωματικό βάρος μπορεί να μειωθεί. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τις θερμίδες που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα . Η απώλεια βάρους μέσω της άσκησης ακολουθεί βραδείς ρυθμούς ,εάν όμως μπορέσετε σταδιακά να επιτύχετε και μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων ,ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής θα έχετε σαφώς πιο επιθυμητά αποτελέσματα.

Τι πρέπει να προσέξεις για να έχεις απώλεια βάρους :

  • Ενεργειακό ισοζύγιο :αναφέρεται στην εξίσωση στην οποία από τη μια πλευρά είναι όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνονται (energy in ), και από την άλλη πλευρά όλη η ενέργεια που καταναλώνεται(energy out) από το  σώμα. Όταν η in υπερβαίνει την out, το πλεόνασμα ενέργειας αποθηκεύεται  στο ανθρώπινο σώμα, κυρίως ως λίπος στον λιπώδη ιστό, αλλά επίσης ως γλυκογόνο (από υδατάνθρακες) στο ήπαρ και στους μυς.
  • Καλή ενυδάτωση : Η πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού .Ιδιαίτερα κατά την άσκηση που υπάρχουν μεγάλες απώλειες υγρών, είναι απαραίτητο να προσλαμβάνεις περισσότερο νερό από μια συνηθισμένη ημέρα. Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει κατακρατήσεις υγρών. Για να σιγουρέψει το σώμα σου ότι δε θα αφυδατωθείς , το πλάσμα στην κυκλοφορία του αίματος θα αποθηκεύσει πλεονάζον νερό.
  • Πρόσληψη πρωτεΐνης :Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συμβάλλει στη διατήρηση της ενεργειακής δαπάνης ηρεμίας (REE). Πιθανή αιτία είναι και η επίδραση της πρωτεΐνης στις ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξη, όπως η γκρελίνη (12, 13).
  • Πρόσληψη Υδατανθράκων: Οι υδατάνθρακες αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας του σώματος.Σιγουρέψου ότι προσλαμβάνεις επαρκής ποσότητες , καλή πηγή υδατανθράκων.
  • Τύπος Άσκησης: Τόσο η αερόβια άσκηση όσο και η προπόνηση με αντιστάσεις συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Σιγουρέψου ότι έχεις συστηματικότητα και ότι ακολουθείς το σωστό πρόγραμμα άσκησης για εσένα.

Μετά κάποιους μήνες σωματικής άσκησης ,μπορεί να παρατηρήσεις σταθεροποίηση του βάρους ,παρότι ακολουθείς το πρόγραμμα σου και ενώ δεν έχετε φτάσει στο επιθυμητό βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα έχει προσαρμοστικούς μηχανισμούς. Στο σημείο αυτό θα ήταν καλό να συζητήσετε ξανά το πρόγραμμα άσκησης και το διατροφικό πλάνο που ακολουθείς . Γι’ αυτό και είναι χρήσιμη η παρακολούθηση από επαγγελματίες .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Αναζήτηση
logo_pl

Nutrilag

Πηνελόπη Λαγουρού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνία