Θαλασσινά και χοληστερόλη

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται σε τροφές ζωικής προέλευσης που καταναλώνουμε και στα κύτταρα του σώματός μας. Το σώμα μας χρειάζεται λίγη χοληστερόλη για να λειτουργήσει κανονικά και μπορεί να παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται. Η χοληστερόλη στο σώμα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών και βιταμίνης D. Παίζει επίσης ρόλο στην πέψη.

Η κατανάλωση θαλασσινών αυξάνει την χοληστερόλη ;

Για χρόνια θεωρούταν πως , η διατροφική χοληστερόλη εμπλέκεται στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μέχρι σήμερα, εκτεταμένες έρευνες δεν έχουν αναδείξει στοιχεία που να υποστηρίζουν το ρόλο της διατροφικής χοληστερόλης στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου.

Νέες διατροφικές συστάσεις :

Ως αποτέλεσμα, οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς, 2015-2020 αφαίρεσαν τις συστάσεις για περιορισμό της διατροφικής χοληστερόλης στα 300 mg/ημέρα. Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούσαν να τρέμε όσο το δυνατόν λιγότερη διατροφική χοληστερόλη, διατηρώντας παράλληλα ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

Η μεγαλύτερη επίδραση στο επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα είναι ο συνδυασμός λιπών και υδατανθράκων στη διατροφή και η ποσότητα χοληστερόλης που προσλαμβάνουμε από το φαγητό.

Η διατροφική χοληστερόλη είναι ένα κύριο στεροειδές από ζωικούς ιστούς. Οι κύριες πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν κρόκο αυγού, γαρίδες, βοδινό και χοιρινό κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά ,ιδιαίτερα τυρί και βούτυρο. Υπάρχουν δύο κύριες πηγές που συμβάλλουν και συνθέτουν τη δεξαμενή χοληστερόλης του ήπατος, συγκεκριμένα η διατροφική χοληστερόλη (εξωγενής) και η de novo (ενδογενής) χοληστερόλη που συντίθεται στο ήπαρ ή στον εξωηπατικό ιστό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και έτσι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα νέα δεδομένα μα δείχνουν ότι τώρα ότι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να εξισορροπήσει τον αρνητικό αντίκτυπο της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή της «κακής» χοληστερόλης, με αποτέλεσμα μια υγιή ισορροπία.

Με άλλα λόγια, η «καλή» χοληστερόλη HDL μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, τον οποίο αυξάνει η LDL χοληστερόλη.

Περιεκτικότητα των θαλασσινών σε λιπαρά :

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Ωστόσο, 100 γραμμάρια θαλασσινών περιέχουν λιγότερο από 0,3 γραμμάρια λίπους και το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι ακόρεστα. Με άλλα λόγια, η περιεκτικότητα σε λίπος των θαλασσινών είναι απίθανο να αυξήσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση θαλασσινών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα όταν τα θαλασσινά αντικαθιστούν λιγότερο υγιεινές πρωτεΐνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και χαμηλά σε ακόρεστα λιπαρά. Η κατανάλωση θαλασσινών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανακοπής και του εγκεφαλικού επεισοδίου (ισχαιμικό).

Αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης ;

Αναλόγως με το είδος του θαλασσινού , περιέχει ανά 100 γραμμάρια τροφίμου ,15-30 γραμμάρια πρωτεΐνης .

ΘαλασσινάΘερμιδική αξία Πρωτείνη /100γρ.
Γαρίδες7516,5
Καλαμάρι8015
Χταπόδι10018
Μύδια 8717
Σουπιές7116
Αστακός11021

Αν και θεωρείτε ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν τις υγιεινές τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη με μέτρο. Θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις ανθυγιεινές τροφές με υψηλή χοληστερόλη, όπως τα τηγανητά, τα επιδόρπια και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Αναζήτηση
logo_pl

Nutrilag

Πηνελόπη Λαγουρού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνία