Πώς να φτιάξεις τη διατροφή που σου ταιριάζει;

Είναι σίγουρο ότι ζούμε σε μια εποχή , που ο υγιεινός τρόπος ζωής μέσω της άσκησης και της διατροφής είναι ένα αρκετά δημοφιλές θέμα. Η υγιεινή διατροφή έχει πάρει διάφορες μορφές και όλοι έχουμε κάποιο φίλο -γνωστό που κάτι γνωρίζει , μια διαφήμιση που έχουμε δει , ένα άρθρο που έχουμε διαβάσει .

Η υπερ-πληροφόρηση όμως , πολύ συχνά δημιουργεί σύγχυση, παραπληροφόρηση και καταλήγεις να μην ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις .

Αξίζει να πούμε ότι η τροφή παρέχει στο σώμα την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται . Αν η διατροφή σου είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά , τότε το σώμα δεν θα είναι υγιές. Η τροφή έχει το σκοπό στο σώμα μας  και αυτός είναι η θρέψη και όχι η καταμέτρηση των θερμίδων που καταναλώνουμε.

Πρέπει να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να τρως υγιεινά ;

Το να τρως υγιεινά δεν εμπεριέχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν πρέπει να εμπεριέχει οπωσδήποτε τον όρο ‘’διατροφή’’ ή ‘’δίαιτα’’. Δεν τρως δηλαδή υγιεινά μόνο όταν ακολουθείς ένα πρόγραμμα απώλειας ή διαχείρισης σωματικού βάρους .Περισσότερο πρέπει να στοχεύεις στις δικές σου προτιμήσεις και αρέσκειες, με στόχο πάντα την θρέψη του σώματος .

Ποια είναι η βάση της υγιεινής διατροφής ;

Φτιάξε το πρόγραμμα σου ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα :

Θρέψη

Όταν ξεκινήσεις να σκέφτεσαι ένα πρόγραμμα διατροφής, ίσως το πρώτο που θα σου έρθει στο μυαλό είναι οι θερμίδες και όχι τα θρεπτικά συστατικά .

Αν συγκρίνουμε για παράδειγμα μια τορτίγια (γεμιστή ) με μια τυρόπιτα κουρού , έχουν περίπου την ίδια θερμιδική αξία , όχι όμως και τα ίδια θρεπτικά συστατικά .

Από την άλλη , αν είναι τρόφιμο είναι υψηλό σε θερμίδες , δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά . Άρα αξίζει να επικεντρωθούμε στις βιταμίνες ,τις φυτικές ίνες , τις πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά των τροφίμων .

Συνδυασμός

Μακροθρεπτικά συστατικά . Τα κύρια συστατικά των τροφών είναι , υδατάνθρακες , πρωτεΐνες και λιπαρά .

Σε γενικό κανόνα , τα γεύματα και τα σνακ πρέπει να περιέχουν έναν συνδυασμό των τριών συστατικών . Για παράδειγμα αν καταναλώσεις ένα φρούτο για σνακ , είναι μια καλή ιδέα να συνδυάσεις μια πηγή πρωτεΐνης ( γιαούρτι , τυρί , γάλα ) ή μια πηγή καλών λιπαρών ( βούτυρο ξηρών καρπών ή ξηροί καρπούς ) ώστε να νιώθεις κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .

Οργάνωσε τα ψώνια σου

Η ποιοτική διατροφή θέλει ένα προγραμματισμό . Πριν επισκεφτείς το σούπερ μάρκετ για να εφοδιαστείς , προτίμησε να φτιάξεις μια λίστα με όλα όσα χρειάζεσαι για να καλύψεις διατροφικά τις ημέρες της εβδομάδας σου .

Λίστα σούπερ μάρκετ

Μπες στην κουζίνα

Όχι , δεν λέω να γίνεις masterchef, αλλά η ενασχόληση με το φαγητό και η προετοιμασία των γευμάτων σου προσφέρει μια αίσθηση αυτοφροντίδας . Δημιουργείς τις δικές σου διατροφικές επιλογές και αποφεύγεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα .

Μην ξεχνάς την ποικιλία

Η διατροφή είναι απόλυτη εικόνα της ζωής μας . Αν στη ζωή θέλεις να έχεις ποικιλία για να μην βαριέσαι , τότε σίγουρα το ίδιο θέλεις και στο φαγητό σου . Η υγιεινή διατροφή έχει και τα ανθυγιεινά της . Σίγουρα δηλαδή θα υπάρξουν φορές που θα επιλέξεις ένα πιο λιπαρό φαγητό ή το αγαπημένο σου παγωτό . Είναι πολύ εντάξει αυτό .

Μείνε ενεργός

Όταν μιλάμε για φυσική δραστηριότητα  ως μέρος ενός υγιεινό τρόπου ζωής , δεν αναφερόμαστε απαραίτητα σε επίπεδο γυμναστηρίου . Προσπάθησε να κάνεις την ημέρα σου πιο ενεργή , όπως το να αφήσεις το αυτοκίνητο στο σπίτι και να κάνεις τις καθημερινές δουλειές σου με τα πόδια ή με ποδήλατο .

Σε τελική ανάλυση, το φαγητό προορίζεται για να το απολαμβάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το φοβόμαστε , να το ζυγίζουμε, να το μετράμε και να το παρακολουθούμε συνεχώς. Ο στόχος σε μια προσπάθεια αλλαγής διατροφικών συνηθειών , δεν είναι απαραίτητα η απώλεια βάρους . Στόχος είναι η προσθήκη στην καθημερινότητα μας υγιεινών διατροφικών επιλογών και συνηθειών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Αναζήτηση
logo_pl

Nutrilag

Πηνελόπη Λαγουρού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνία