Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που οι περισσότεροι αγαπάμε , έχει μια λάμψη και μια θαλπωρή . Τα μελομακάρονα όπως και οι κουραμπιέδες είναι δυο γλυκά που και μόνο στο άκουσμα τους σκέφτεσαι τα Χριστούγεννα και όχι άδικα .
Είναι γνωστά οι διατροφικές διαμάχες μεταξύ μελομακάρονου και κουραμπιέ. Ποιο από τα δυο έχει καλύτερη διατροφική αξία και ποιο να επιλέξουμε διατροφικά ; Δεν θέλω όμως τα σταθώ εκεί , γιατί έτσι και αλλιώς ο στόχος μας δεν είναι να μετράμε θερμίδες αλλά να απολαμβάνουμε το φαγητό και η απόλαυση σχετίζεται με το μέτρο.
Χωρίς να θέλω να μειώσω λοιπόν τα αγαπημένα μας μελομακάρονα , τα οποία μπορούμε να τα απολαμβάνουμε τις γιορτινές ημέρες , σκέφτηκα να δοκιμάσουμε την πιο υγιεινή εκδοχή τους για την στιγμή εκείνη που έχουμε φάει αρκετά μελομακάρονα και θέλουμε ακόμα την γεύση του αλλά χωρίς την πολύ ζάχαρη .
Energy balls με αρώματα μελομακάρονου:
Υλικά :
- 2+1/2 κούπας νιφάδες βρώμης
- 15 βασιλικούς χουρμάδες
- 2κ.σ λιναρόσπορο τριμμένο
- 3κ.σούπας μέλι ή σιρόπι Σφενδάμου
- 1 κούπας καρύδια
- Χυμό από ένα πορτοκαλί
- Ξύσμα από το πορτοκαλί
- 1κ.γ τζίντζερ
- 1κ.γ κανέλα
- 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
- Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 30 λεπτά σε ζεστό νερό
- Αλέθουμε την βρώμη να γίνει πούδρα
- Μετά τα 30 λεπτά , πολτοποιούμε τους χουρμάδες , για να γίνει μια πάστα
- Στο μίξερ που έχουμε τους χουρμάδες , βάζουμε τα καρύδια για να γίνουν μικρότερα κομμάτια
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλί , το κρίμα, τα μπαχαρικά και σιγά σιγά την βρώμη και τον λιναρόσπορο .
- Ομογενοποιουμε τα υλικά , πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια και τα ρολάρουμε σε λίγο τριμμένο καρύδι.
- Βγαίνουν 20-25 τεμάχια αναλόγως με το μέγεθος που θα σχηματίσετε .
Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου !
Καλή επιτυχία !