Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή;

Mindful eating

Το Mindfulness είναι ένας όρος ιδιαίτερα δημοφιλής πλέον στην καθημερινότητα. Η ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα να έχει κανείς πλήρη προσοχή και επίγνωση στο εδώ και το τώρα, χωρίς επικριτικά σχόλια. Αποτελεί μια μέθοδο ενθάρρυνσης του ατόμου να φροντίζει τον εαυτό του. Το ίδιο συμβαίνει και με το προσεκτικό φαγητό που μας οδηγεί εξίσου στην συνειδητοποίηση των διατροφικών μας επιλογών.

Το ενσυνείδητο – προσεκτικό φαγητό (δηλαδή, η προσοχή στο φαγητό μας, σκόπιμα, στιγμή προς στιγμή) είναι μια προσέγγιση που εστιάζει στην ευαισθητοποίηση ως προς το φαγητό και στην εμπειρία που λαμβάνουμε από την κατανάλωση του. Ο στόχος της ενσυνείδητης διατροφής δεν σχετίζεται άρρηκτα με την απώλεια βάρους και δεν επικεντρώνεται στις θερμίδες, τους υδατάνθρακες, το λίπος ή τις πρωτεΐνες. Η πρόθεση είναι να απολαύσουμε στιγμή προς στιγμή τη κατανάλωση του γεύματος και να αποκτήσουμε την αίσθηση της απόλυτης παρουσίας μας κατά τη διάρκεια του. Έτσι θα μπορέσουμε να επανασυνδεθούμε με την έμφυτη εσωτερική μας διαχείριση του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

Μήπως οι δίαιτες μας απομακρύνουν από την ενσυνειδητότητα;

Κατά βάση οι δίαιτες τείνουν να επικεντρώνονται στους κανόνες της διατροφής (π.χ. τι να τρώμε, πόσο να τρώμε και τι να μην τρώμε), με την επακόλουθη μέτρηση των αποτελεσμάτων.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της δίαιτας, όπως είναι η αυξημένη ενασχόληση με το σχήμα σώματος , με τις θερμίδες και τις ποσότητες που θα καταναλωθούν. Αλλά και οι υπερφαγίες που προέρχονται από υπερβολικές διατροφικές στερήσεις , οι ενοχές και οι τύψεις για την κάθε μπουκιά που καταναλώνουμε οδηγούν στο φαύλο κύκλος της δίαιτας. Όλες οι δίαιτες έχουν τη πιθανότητα επιτυχίας ή αποτυχίας. Γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από την κατανάλωση και τη δαπάνη θερμίδων , όμως αυτή η σκέψη από μόνη της δεν οδηγεί σε αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς. Γιατί τι θα γίνει αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά ;

Σημείωση : Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κάνει κάποιος δίαιτα-διατροφή , απλώς ζούμε σε μια εποχή που έχει διαστρεβλωθεί η βασική αρχή της διατροφής και της υγείας του ατόμου , σωματικής και ψυχικής.

Η συνείδηση διατροφή προτρέπει μια συμπεριφορά προσανατολισμένη στη διαδικασία και όχι μια συμπεριφορά που βασίζεται στο αποτέλεσμα. Το επίκεντρο στην ενσυνείδητη διατροφή είναι η συμπεριφορά του ατόμου, επιλέγοντας το ίδιο το άτομο τι και πόσο θέλει να καταναλώσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σε μια προσεκτική, συνειδητή προσέγγιση, οι επιλογές του ατόμου σχετίζονται με περισσότερο υγιεινά τρόφιμα , καθώς περιορίζεται συνήθως και η μερίδα του φαγητού.

Ουσιαστικά, η ενσυνείδητη -προσεκτική διατροφή σημαίνει να είμαστε προσεκτικοί με το φαγητό μας σε όλη του τη διαδικασία μέχρι να έρθει στο τραπέζι. Δηλαδή στην αγορά , προετοιμασία, σερβίρισμα και κατανάλωση του κάθε γεύματος.

Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να ξεκινήσουμε να τρώμε πιο συνειδητά. Μπορούμε να συνδυάσουμε κάποιους από αυτούς , ή να ακολουθήσουμε για αρχή κάποιον τρόπο μεμονωμένα.

1. Δημιουργούμε τη λίστα για τα ψώνια

Προετοιμάζουμε την λίστα των αγορών μας ώστε να αποφύγουμε την άσκοπη προσθήκη τροφίμων στο καλάθι.

2. Καταναλώνουμε το γεύμα όταν πεινάμε

 Η παράλειψη γευμάτων στερεί την διαδικασία της απόλαυσης του γεύματος, μιας και ο πρωταρχικός στόχος γίνεται το ‘’γεύμισμα ‘’ του κενού από την απώλεια φαγητού για αρκετές ώρες. Το να αφήσουμε την πείνα μας να εξελιχθεί χωρίς να την ικανοποιούμε ,μπορεί να οδηγήσει στην πιο γρήγορη και εύκολη επιλογή τροφής, η οποία μπορεί να μην είναι πάντα υγιεινή.Δεν θα βοηθήσει να αφήσουμε το σώμα μας να λιμοκτονήσει.

3. Εστιάζουμε στη μερίδα 

Είναι ωφέλιμο να ξεκινήσουμε με μια μικρότερη μερίδα στο πιάτο μας , όχι γιατί θέλουμε περιορίσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε αλλά  γιατί μπορεί να επέλθει κορεσμός χωρίς μεγάλη ποσότητα φαγητού.Είναι αρκετές οι φορές που παραγεμίζουμε το πιάτο μας και ενώ έχουμε χορτάσει προσπαθούμε να το αδειάσουμε .Είναι σημαντικό να σταματάμε την κατανάλωση του γεύματος όταν νιώσουμε χορτάτοι.

4. Εκτιμούμε το φαγητό μας 

Πριν ξεκινήσουμε να τρώμε ,σταματάμε για ένα ή δύο λεπτά , προσπαθούμε να αποβάλουμε όλες και τις σκέψεις και να επικεντρωθούμε στην απόλαυση του φαγητού που καταναλώνουμε . Η έκφραση ευγνωμοσύνης ,έστω και σιωπηλά είναι σημαντική .Εστιάζουμε στο συναίσθημα που μας δημιουργεί το φαγητό που καταναλώνουμε.Χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις για να επιλέξουμε ποιες τροφές είναι ικανοποιητικές για εμάς και θρεπτικές για το σώμα μας.

5. Δείχνουμε την απαραίτητη προσοχή. 

Η στιγμή που θα καταναλώσουμε το κάθε γεύμα είναι σημαντική ,ξεχωριστή και πρέπει να γίνεται σε περιβάλλον ηρεμίας. Καθόμαστε στο τραπέζι , όχι όρθιοι πάνω από την κατσαρόλα. Απομακρύνουμε τους πειρασμούς από κοντά, απενεργοποιώντας την τηλεόραση και αφήνοντας το τηλέφωνο πιο μακρυά .Μπορούμε να βάλουμε μια χαλαρή μουσική ή να συζητήσουμε κάτι ευχάριστο με τους αγαπημένους μας.

6. Δίνουμε χρόνο στο φαγητό μας. 

Ίσως χρειαστεί να μασάμε κάθε μπουκιά 20 έως 40 φορές, ανάλογα με το φαγητό. Μπορεί να εκπλαγούμε ευχάριστα με όλες τις γεύσεις που απελευθερώνονται, όταν δώσουμε χρόνο στο γεύμα μας  για να το απολαύσουμε.

7.  Αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις πείνας και κορεσμού.

Η επίγνωση των ενδείξεων σωματικής πείνας και κορεσμού που καθοδηγούν τις αποφάσεις μας για την έναρξη και τη λήξη του φαγητού.Είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε γιατί τρώμε, εάν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι και εάν το φαγητό που επιλέξαμε είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε στα πλαίσια της αυτοφροντίδας μας. 

Οφέλη από την ενσυνείδητη διατροφή

  • Προσφέρει απελευθέρωση από τα αυστηρά μοτίβα της δίαιτας
  • Επανασυνδέει το σώμα με το αίσθημα πείνας και κορεσμού.
  • Απομακρύνει το αίσθημα στέρησης , οδηγώντας στην κατανάλωση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών.
  • Επανασυνδέει τη σχέση με τους ανθρώπους γύρω μας.
  • Εστιάζει στην κατανάλωση φαγητού όχι μόνο από το σώμα αλλά και από την ψυχή.

Για πολλούς από εμάς, που παγιδευόμαστε στον κύκλο της δίαιτας και νιώθουμε ότι δεν υπάρχει διέξοδος, δεν υπάρχει τρόπος να εμπιστευτούμε ή να συνδεθούμε με το σώμα μας με τρόπο που φέρνει ηρεμία με το φαγητό. Είναι καλό να ακούσουμε ότι η διατροφή είναι σε μεγάλο βαθμό παιχνίδι μυαλού και η αλλαγή της συμπεριφοράς και της σκέψης προς το φαγητό , θα ήταν φρόνιμο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό να κοιτάμε την συνολική εικόνα συνειδητά .

 Η διατροφική εκπαίδευση και η ενσυνειδητότητα είναι βοηθοί στην αλλαγή αυτή ώστε να επανασυνδεθούμε με το σώμα μας και μας βοηθούν να εργαστούμε για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο δίαιτας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Αναζήτηση
logo_pl

Nutrilag

Πηνελόπη Λαγουρού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνία