Χορτοφαγικές ή βίγκαν διατροφές . Τι ισχύει τελικά ;

Όλο και πιο συχνά ακούμε τον ορισμό χορτοφάγος ή vegan ή vegetarian και γενικά πρότυπα διατροφής που δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα. Είναι λοιπόν οι διατροφές αυτές μια υγιεινή επιλογή ; Η απάντηση είναι ναι , αν έxουν σχεδιαστεί κατάλληλα, οι χορτοφαγικές ή οι βίγκαν δίαιτες μπορούν να είναι υγιεινές,  να περιέχουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών και να παρέχουν οφέλη για την υγεία .

Ωστόσο συχνά απασχολούν διάφορα ερωτήματα . Πάμε να δούμε μαζί μερικά..

  1. Υπάρχει επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης σε μια χορτοφαγική διατροφή ;

Πολλοί έχουμε συνδέσει την κατανάλωση κρέατος με την πρόσληψη πρωτείνης. Οι ενεργειακές ανάγκες σε πρωτεινή επιτυγχάνονται με ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής . Οι φυτικές πρωτείνες περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερο κορεσμένο λίπος.Καλές πηγές φυτικών πρωτείνων αποτελούν τα : όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια και φιστίκια), προϊόντα σόγιας, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και τα γαλακτοκομικά προιόντα όσους δεν τα έχουν αποκλείσει από την διατροφή τους.

2.Πρέπει οι χορτοφάγοι να καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη από δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια έχει χαμηλότερη πεπτικότητα από τη ζωική πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη από φυτικά τρόφιμα εγκλωβίζεται στα τοιχώματα των φυτικών κυττάρων, τα οποία είναι δύσκολο να διαπεραστούν και να αφομοιωθούν.

  1. Οι χορτοφαγικές διατροφές , δεν ενδείκνυνται για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού (αθλητές , εγκυμοσύνη , παιδιά)

Όλα έχουν να κάνουν με την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων και των θρεπτικών συστατικών . Οι αθλητές για παράδειγμα έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για βέλτιστη απόδοση . Αυτό που χρειάζεται είναι ένας καλός σχεδιασμός στο διατροφικό τους πλάνο .

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για πρόσληψη σιδήρου , έτσι μπορούν να επιλεγούν σωστές διατροφικές πηγές σιδήρου από φυτικά τρόφιμα και σε συνδυασμό τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C να επιτευχθεί η βέλτιστη απορρόφηση.

  1. Για γερά κόκκαλα, είναι απαραίτητα η κατανάλωση γαλακτοκομικών

Από μικρή μου έλεγαν πιες το γάλα σου να ψηλώσεις και να έχεις γερά κόκαλα. Απαιτούνται ορισμένα θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες. Κάθε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βρεθεί σε φυτικές τροφές όπως λάχανο, μπρόκολο, tofu  και εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.

Εκτός από τη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η άσκηση με βάρη όπως η γιόγκα, το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα και η προπόνηση δύναμης είναι απαραίτητο συστατικό για την αύξηση της αντοχής των οστών.

  1. Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού .

Για τους χορτοφάγους και τους βίγκαν, η ενσωμάτωση της σόγιας στη διατροφή είναι ένας εύκολος τρόπος για την κάλυψη τόσο των πρωτεϊνών όσο και των απαιτήσεων ασβεστίου. Παρά τις ειδήσεις που αναφέρουν το αντίθετο, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση καρκίνου και κατανάλωση σόγιας. 

Η θεωρία στηρίζεται στο ότι τα φυτοοιστρογόνα δεν μιμούνται πάντα τα οιστρογόνα. Σε ορισμένους ιστούς και σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να εμποδίσουν τη δράση των οιστρογόνων. Εάν η δράση αποκλεισμού των οιστρογόνων της σόγιας εμφανίζεται στο στήθος, τότε η κατανάλωση σόγιας θα μπορούσε, θεωρητικά, να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, επειδή τα οιστρογόνα διεγείρουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων καρκίνου του μαστού και του μαστού. Μέχρι στιγμής μελέτες δεν έχουν δώσει σαφή απάντηση.

Μερικοί έχουν δείξει όφελος με την κατανάλωση σόγιας και τον καρκίνο του μαστού, ενώ άλλοι δεν έχουν καμία σχέση. Φαίνεται ότι τα αποτελέσματα της σόγιας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση της εμμηνόπαυσης, την ηλικία στην οποία καταναλώνεται η σόγια και τον τύπο του καρκίνου του μαστού.

  1. Μια χορτοφαγική διατροφή είναι απαραίτητα υγιεινή .

Η διατροφική ετικέτα ‘’βίγκαν΄΄ή ‘’χορτοφαγική΄΄ σε ένα τρόφιμο δεν σημαίνει απαραίτητα υγιεινό. Γιατί μπορεί να επιλέξετε μπισκότα , πατατάκια ,γλυκά που είναι χορτοφαγικά αλλά όχι χαμηλά σε σάκχαρα και λιπαρά. Επίσης στον βωμό της χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να υπάρξει μεγάλη πρόσληψη επεξεργασμένων προϊόντων .

Να θυμάστε πάντα μας ενδιαφέρει η πρώτη ύλη και η ποιότητα. Όποια διατροφή και να ακολουθούμε θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερα επεξεργασμένα προϊόντα.

Το κλειδί στα διατροφικά πρότυπα με κατανάλωση ζωικών προϊόντων είτε χωρίς όπως στην περίπτωση που εξετάζουμε είναι η διατροφική ετικέτα. Τα τρόφιμα που θα επιλέξουμε θέλουμε να έχουν χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα , αλάτι και  να είναι υψηλά σε φυτικές ίνες .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Αναζήτηση
logo_pl

Nutrilag

Πηνελόπη Λαγουρού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνία