Διατροφή για τις ημέρες του καύσωνα

Καλοκαιράκι και ζεστές ημέρες πάνε παρέα . Το ερώτημα είναι πως μπορούμε να δροσιστούμε διατροφικά ;

Η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί μεγάλες απώλειες υγρών και έχει ποικίλες επιπτώσεις στο σώμα(π.χ. κούραση, ζαλάδες, πονοκέφαλος).Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η πρόσληψη υγρών. Αν σε μια τυπική ημέρα , με φυσιολογική θερμοκρασία το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται περίπου 30ml νερό ανά κιλό σωματικού βάρους. Τότε σε μια ζεστή ημέρα , αναλόγως την εφίδρωση αυξάνεται η πρόσληψη υγρών 0,5-1,5 λίτρο. Ακόμα πρόσληψη υγρών δεν συνυπολογίζεται ο καφές ή άλλα κρύα ροφήματα-αφεψήματα με ή χωρίς ζάχαρη.

Τι μπορούμε να κάνουμε διατροφικά;

  • Αυξάνουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών

Το καλοκαίρι έχουμε πολλές επιλογές σε φρούτα-λαχανικά. Η γενική σύσταση είναι η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών και μπορεί να ξεπεραστεί και να φτάσουμε ακόμα και τις 7 μερίδες ή και περισσότερες. Είναι δροσερά , χορταστικά , εύπεπτα και μας προσφέρουν ενυδάτωση εξτρά.

  • Προσθέτουμε γαλακτοκομικά

 Η αύξηση των γαλακτοκομικών όπως, γάλα, τυρί και γιαούρτι , βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού καθώς αποτελούν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικές αξίας αλλά συνεισφέρουν και στην ενυδάτωση. Φρουτοσαλάτα  με γιαούρτι ή Smoothie με φρέσκα φρούτα είναι εξαιρετικές επιλογές.

  • Μικρά και συχνά γεύματα

Αυξάνουμε σε συχνότητα και μειώνουμε σε ποσότητα τα γεύματα μας. Είναι πολύ σημαντικό για το στομάχι μας να έχει μικρές ποσότητες φαγητού για να πέψη. Σκεφτείτε ότι ήδη προσπαθεί το σώμα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του , δε χρειάζεται να του βάζουμε παραπάνω δουλειά . Ιδανικός αριθμός γευμάτων είναι πέντε- έξι. Δηλαδή 3 κυρίως γεύματα (πρωί -μεσημέρι-βράδυ) και 2-3 μικρά ενδιάμεσα γεύματα.

  • Φτιάχνουμε το φαγητό σε μπολ

Οι κρύες σαλάτες είναι η ιδανικότερη επιλογή. Πώς θα φτιάξεις ένα διατροφικές πλήρες γεύμα σε μπολ. Προσθέτεις λαχανικά εποχής , μια πηγή πρωτεΐνης ζωικής(κοτόπουλο ή αβγό ή ψάρι) ή φυτικής (όσπρια) , έναν εύπεπτο υδατάνθρακα όπως βραστή πατάτα , ρύζι , κινόα ή πλιγούρι και μια πηγή λιπαρών όπως ελαιόλαδο ή αβοκάντο.

https://www.instagram.com/p/C6ErwqYrp1K/

Τι να αποφύγουμε:

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, όπως λιπαρά κρέατα, σφολιάτες , σάλτσες , τηγανιτά ή ακόμα και καυτερά τρόφιμα είναι καλό να περιορίζονται τις ημέρες που έχει υψηλές θερμοκρασίες. Προσοχή ιδιαίτερη στο αλάτι και στην πρόσληψη καφεΐνης ή αλκοόλ. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να παίρνουν την ‘’κάψα’’ αλλά στην πραγματικότητα αφυδατώνουν.

Αν μπορείς να τρέξεις στις παραλίες για την απόλυτη δροσιά , μη χάσεις την ευκαιρία. Είναι πολύ σημαντικό όμως να έχεις μαζί σου μικρά γεύματα , που θα σε ενυδατώσουν και θα σε κρατήσουν χορτάτο. Μερικές ιδέες μπορείς να βρεις εδώ:

https://www.instagram.com/p/CgKQILeIJVo/?img_index=1

Facebook
Twitter
LinkedIn
Αναζήτηση
logo_pl

Nutrilag

Πηνελόπη Λαγουρού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνία