Ποιος δεν θα ήθελε μια μεγάλη κούπα καφέ ;
Η καφεΐνη (1, 3, 7-τριμεθυλοξανθίνη) είναι μια φυσική μεθυλοξανθίνη η οποία μπορεί να βρεθεί στον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα. Ο μαύρος καφές περιέχει έναν αριθμό μικροθρεπτικών συστατικών, κυρίως κάλιο, μαγνήσιο και νιασίνη. Ενώ περιέχει μόλις 1-2kcal/μερίδα.
Ευεργετικά οφέλη του καφέ :
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καφεΐνη επηρεάζει τη χημική αδενοσίνη του σώματος, η οποία φυσιολογικά προάγει τον ύπνο και καταστέλλει την διέγερση. Αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος, κάνοντας την άσκηση να φαίνεται σαν να περιλαμβάνει λιγότερη προσπάθεια και πόνο. Στις δραστηριότητες υψηλής έντασης, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ινών που χρησιμοποιούνται στις μυϊκές συστολές, πράγμα που σημαίνει ότι οι κινήσεις μπορεί να είναι πιο συχνές και δυναμικές.
Στην πραγματικότητα, ο καφές μπορεί ακόμη και να είναι πιο αποτελεσματικός στη βελτίωση της άσκησης αντοχής απ ‘ό, τι η καφεΐνη και μόνο και η κατανάλωση πριν την άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική εστίαση, την εγρήγορση, την αναερόβια απόδοση και την απόδοση αντοχής.
Αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι κάθε ερευνητικό έργο δείχνει ότι η καφεΐνη βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις μιας ομάδας ατόμων στο σύνολό της. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι οι γενετικοί παράγοντες έχουν μεγάλη επίδραση στις απαντήσεις μας στην καφεΐνη και ότι δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν θα βελτιώσει απαραιτήτως την απόδοση
- Τα άτομα που καταναλώνουν σκέτο καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σε 28 μελέτες πάνω από ένα εκατομμύριο ενήλικες, όσοι έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 21% χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με αυτούς που ποτέ δεν έπιναν ή σπάνια έπιναν.
- Ευεργετικές επιδράσεις έχει και στην εξέλιξη του μεταβολικού συνδρόμου, των χολόλιθων και της ουρικής αρθρίτιδας.
- Τα ενεργά συστατικά του καφέ συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, της ανισορροπίας μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών.
Προκαλεί τελικά αφυδάτωση η πρόσληψη καφεΐνης ;
Συχνά υποδεικνύεται ότι ο καφές προκαλεί αφυδάτωση και η κατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται ή να μειώνεται σημαντικά για να διατηρείται η ισορροπία του υγρού.
Οι έρευνες αναφέρουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν μεταβάλλει το συνολικό νερό και την κατανομή του υγρού και η κατανάλωση ποικιλίας ποτών με καφεΐνη, όπως ο καφές, μπορεί να συμβάλει στην ικανοποίηση της απαίτησης του σώματος για υγρά
Έχει προταθεί ότι τα καφεϊνούχα ποτά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες οδηγίες καθημερινών απαιτήσεων υγρού και ότι ένα ποτήρι νερό θα πρέπει να καταναλώνεται με κάθε φλιτζάνι καφέ ή τσάι για να εξασφαλίζεται η ενυδάτωση
Όταν καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις (≥500 mg), η καφεΐνη προκαλεί διουρητική δράση .Το διουρητικό δυναμικό της καφεΐνης στους ανθρώπους έχει ερευνηθεί εδώ και πολλά χρόνια, με την πρώτη επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από 80 χρόνια .H γενική τάση είναι ότι τα άτομα που έχουν λάβει καφεΐνη θα προκαλέσουν έντονη αύξηση του όγκου ούρων, ωστόσο μια χαμηλή έως μέτρια δόση καφεΐνης δεν προκαλεί διουρητικό αποτέλεσμα .
Δυστυχώς, οι βλάβες δεν ήταν εμφανείς εκτός από την εγκυμοσύνη όταν η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με το χαμηλό βάρος γέννησης, την πρόωρη γέννηση (κατά τους πρώτους έξι μήνες της εγκυμοσύνης) και την αποβολή. Αυτό δεν είναι νέα γνώση και υπάρχουν οδηγίες για τον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη.
Συνολικά, οι αναλύσεις δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται συχνότερα με οφέλη παρά ζημιές. Για κάποιες συνθήκες, το μεγαλύτερο όφελος φαίνεται να σχετίζεται με την κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα.
Απολαμβάνουμε με μέτρο !