Φαγητό εκτός σπιτιού , τι μπορώ να κάνω ;

Υπάρχουν άραγε τρόποι να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη ;

Σε όλους μας έχει τύχει να θέλουμε να βγούμε για φαγητό , αλλά να τρομάζουμε στην ιδέα τι θα επιλέξουμε να φάμε , μη φάμε πολύ , μη πιούμε πολύ και άλλες τέτοιες σκέψεις. Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως η διατροφή , δεν πρέπει να είναι βραχνάς και σίγουρα δε πρέπει να μας δυσκολεύει τη ζωή. Στόχος της προσπάθειας παρακολούθησης ενός διατροφικού πλάνου είναι να γίνει τρόπος ζωής , χωρίς υπερανάλυση. Να τρώμε δηλαδή υγιεινά με μεγαλύτερη ισορροπία στις διατροφικές μας επιλογές γιατί μας ευχαριστεί και όχι γιατί κάποιος μας το είπε , γιατί βασανιστικά πρέπει να χάσουμε κιλά ή γιατί είναι στη μόδα να κάνουμε μια δίαιτα .

Το φαγητό είναι κοινωνική επαφή , είναι απόλαυση , προσφέρει θρέψη και εμφανίζεται σε πολλές μορφές της καθημερινής μας ζωής. Το φαγητό εκτός σπιτιού είναι συχνό φαινόμενο , είτε έχει να κάνει με ένα γρήγορο φαγητό – παραγγελία, είτε έχει να κάνει με ένα ταβερνάκι. Η έξοδος αυτή μπορεί να είναι είτε προγραμματισμένη , είτε απλά να προκύψει στην πορεία της ημέρας. Πάντα υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστούμε .

Βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε φαγητό εκτός σπιτιού:

1.Προγραμματισμός

Αν γνωρίζουμε το μαγαζί που θα επισκεφτούμε και έχουμε γνώση του μενού , μπορούμε να σχεδιάσουμε  από πριν το φαγητό που θα καταναλώσουμε. Αν παρόλα αυτά , ενώ έχουμε σκεφτεί αυτό που θέλουμε να παραγγείλουμε , η παρέας μας προσθέσει κάποιο πιάτο στο κέντρο , μπορούμε να το γευτούμε και εμείς στην ποσότητα που θα μας ικανοποιήσει. Χωρίς όμως το βάρος της κοινωνικής πίεσης , η επιλογή του φαγητό μας πρέπει να είναι συνειδητή.

2. Ενυδάτωση

Το λέμε πολύ συχνά αστειευόμενοι , όμως είναι πραγματικότητα το ,δεν πεινάς , διψάς. Είναι κάποιες φορές που δεν είναι πείνα αυτή η αίσθηση στο στομάχι , αλλά μπορεί να γίνει συσχέτιση με την αφυδάτωση . Καταναλώνουμε 1-2 ποτήρια νερό και περιμένουμε για 15 λεπτά και ελέγχουμε ξανά αν συνεχίζετε το αίσθημα της πείνας .

3. Σνακ

Πολύ συχνά σε προγραμματισμένες εξόδους , παραβλέπουμε γεύματα , για να μειώσουμε θερμίδες . Πράγμα το οποίο οδηγεί στατιστικά σε υπερβολική κατανάλωση τροφής την ώρα του γεύματος.  Είναι γνωστή η τεχνική να μην πηγαίνουμε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ νηστικοί . Το ίδιο ισχύει για το φαγητό εκτός σπιτιού. Μπορούμε να καταναλώσουμε ένα μικρό σνακ πριν την έξοδο , θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα την πείνα μας και την έκθεση στο οπτικό ερέθισμα του πιο ”πλούσιου”φαγητού.

4. Φρέσκα Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές ινών και γνωρίζουμε ότι οι ίνες μας κρατάνε χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Βάζοντας τα λαχανικά στο επίκεντρο του γεύματος μας όταν τρώμε έξω, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προσλαμβάνουμε αρκετές ίνες στο γεύμα σας που θα σας επιφέρουν αίσθημα κορεσμού, θα διατηρήσουμε μια καλή ισορροπία σακχάρου στο αίμα και δεν θα υπερκαταναλώσουμε φαγητό.

5. Συνδυασμός

Είναι πολύ σημαντικό να φτιάχνουμε ένα σωστό διατροφικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών ακόμα και στην έξοδο μας. Το υγιεινό πιάτο διατροφής περιλαμβάνει ,μια πηγή πρωτεΐνης, καλής προέλευσης υδατάνθρακες , λαχανικά και ελαιόλαδο ή καλής πηγής λιπαρά οξέα . Με μια σωστή διατροφική εκπαίδευση είναι εύκολο να επιλέξεις τον κατάλληλο συνδυασμό .

6. Μοιραζόμαστε το γεύμα

 Όχι μόνο είναι διασκεδαστικό , αλλά είναι και ένας τρόπος να ελέγξεις την μερίδα . Συνήθως οι μερίδες εστιατορίου είναι έως και 2 φορές μεγαλύτερες . Οπότε το μοιράζεσαι και όλα καλά. Εκτός αν είναι από τους τύπους ‘’ δεν παίζεις με το φαγητό μου ‘’ , οπότε εντάξει ας μην τσακωθούμε .

7. Ζητάμε να το πάρουμε μαζί.

Είναι και αυτές οι φορές που είναι  μεγάλη η μερίδα και δε θέλουμε να ακούσουμε τη γιαγιά μας που μαςέλεγε ‘’ Παιδάκι μου , να το αδειάσεις όλο σου το πιάτο ‘’ . Τότε είναι μια καλή ιδέα να ζητήσουμε μια συσκευασία και να πάρουμε το υπολειπόμενο φαγητό μαζί μας. Θα είναι μια ωραία επιλογή γεύματος για την επόμενη φορά που θα αισθανθούμε πείνα.

8. Καταναλώνουμε το φαγητό με ηρεμία.

Δεν μας κυνηγάει κανείς , ας φάμε με ηρεμία σε όλα μας τα γεύματα , ανεξάρτητα αν είμαστε εντός ή εκτός σπιτιού. Ανάμεσα σε κάθε μπουκιά που καταναλώνουμε από το γεύμα μας, τοποθετούμε απλά το πιρούνι  κάτω στο πιάτο ή το μπολ και αφού ολοκληρώσουμε το μάσημα της μπουκιάς μας , καταναλώνουμε την επόμενη .Αυτή η διαδικασία θα μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε την κατανάλωση φαγητού . Η ύπαρξη παύσεων μεταξύ της κάθε μπουκιάς όχι μόνο θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα τα αισθήματα  (πείνα και πληρότητα) , αλλά θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε καλύτερα και το γεύμα μας.

10. Γλυκό ;

Μετά την κατανάλωση του κυρίως γεύματος , έρχεται το γλυκάκι. Είτε μας το κερνάνε στο μαγαζί που βρισκόμαστε , είτε βγαίνουμε με την παρέα μας να το καταναλώσουμε μετά. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι στις εξόδους . Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να δούμε αν πραγματικά θέλουμε να καταναλώσουμε εκείνη τη στιγμή το γλυκό μας. Αν το θέλουμε πραγματικά , τότε δεν αξίζει να το στερήσουμε στο οργανισμό μας. Αν όμως νιώθουμε χορτάτοι και ευχαριστημένοι από το γεύμα που καταναλώσαμε , μπορούμε να το αφήσουμε την κατανάλωση του για αργότερα ή για κάποια άλλη ημέρα.

Το πιο σημαντικό σε μια έξοδο είναι η απόλαυση. Να περάσουμε καλά , να γελάσουμε , να συναντήσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα . Θυμηθείτε , βλέπουμε την διατροφή σαν ένα σύνολο , όχι μια μεμονωμένη ημέρα . Προσπαθούμε για το καλύτερο και επιβραβεύουμε τον εαυτό μας . Αν είναι να φάμε  και κάτι παραπάνω μια φορά στο τόσο , δεν έγινε και τίποτα ,σας διαβεβαιώνω για αυτό!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Αναζήτηση
logo_pl

Nutrilag

Πηνελόπη Λαγουρού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνία