Τρόποι για να είναι σωματικά δραστήρια τα παιδιά

Τα οφέλη της άσκησης για παιδιά και εφήβους τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα είναι πολλά . Η τακτική σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή συμβάλουν και βοηθούν στην καλή υγεία .

Οφέλη της άσκησης στα παιδιά :

  1. Βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του σώματος ( γερά κόκαλα , δυνατούς μυς )
  2. Η άσκηση προλαμβάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας
  3. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και τη βελτίωση γνωστικών λειτουργιών
  4. Ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ομαδικότητα
  5. Βοηθά την εδραίωση καλών συνηθειών . Δραστήρια παιδιά ,είναι πιο πιθανό να παραμείνουν πιο δραστήριοι ενήλικες.
  6. Προλαμβάνει συγκεκριμένες παθήσεις όπως , σακχαρώδης διαβήτης , καρδιαγγειακά ,υπέρταση , υπερχοληστερολαιμία.

Συστάσεις σωματικής άσκησης

Για παιδιά 3-6 ετών

Για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας , συστήνεται να κάνουν μια σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα. Βέβαια , καλό θα ήταν οι δραστηριότητες να μην είναι οργανωμένης μορφής , όπως για παράδειγμα :

  • Περπάτημα με τους γονείς , τρέξιμο , χορός, κρυφτό , ποδήλατο, βοήθεια στις εξωτερικές δουλειές του σπιτιού όπως κηπουρική .

Η δραστηριότητα μπορεί να είναι συνεχόμενη ή να μοιραστεί σε μικρότερα διαστήματα τουλάχιστον 10 λεπτών.

Για παιδιά 7-18 ετών

Τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα βοηθούν τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους να αναπτύξουν γερά οστά και μύες, να χτίσουν αντοχή και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μέτρια έως έντονη άσκηση συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης των παιδιών, στους μέσους όρους βαθμολογίας και στις τυποποιημένες βαθμολογίες των τεστ.

Είναι πολύ σημαντικό να επαινείτε, να επιβραβεύετε και να ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών σας.Για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο παιχνίδι και συγκεκριμένες οδηγίες για τις σωματική άσκηση.

Τρόποι για να γίνει η μέρα των παιδιών πιο ενεργή :

Ενεργή συμμετοχή στις σχολικές δραστηριότητες.

Ένας τρόπος για τα παιδιά να επιτύχουν αυτόν τον στόχο είναι να συμμετέχουν ενεργά στο μάθημα γυμναστικής που πραγματοποιείται ως μέρος της σχολικής ημέρας. Κατά τις περιόδους που τα παιδιά είναι στο σπίτι επειδή δεν έχουν σχολείο , προσπαθήστε να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα καθημερινά για να ασχοληθούν τα παιδιά σας με μια σωματική δραστηριότητα, παρόμοια με αυτή που θα γινόταν στο σχολείο. Η άσκηση είναι απαραίτητη για την παιδική ηλικία και πρέπει να είναι διασκεδαστική.

Κάντε τη μέρα τους πιο ενεργή

Η φυσική δραστηριότητα , δεν χρειάζεται όπως αναφέραμε να είναι οργανωμένη . Έτσι τα παιδιά μπορούν να βάλουν την άσκηση ως μέρος της ρουτίνας καθημερινότητας. Όταν πρέπει να μετακινηθούν σε κάποιο μάθημα , επιτρέψτε τους να περπατήσουν ή να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατό τους.

Προσπαθήστε να τους εντάξετε στις δουλειές του σπιτιού

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε ενεργές υπαίθριες δουλειές όπως το τσουγκράνισμα των φύλλων, το πότισμα φυτών, το σκούπισμα ή το καθάρισμα του γκαράζ. Η ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού είναι και αυτή μια μορφής άσκηση για τα παιδιά και για τους μεγάλους . Κάντε τις δουλειές να αισθάνονται διασκεδαστικές με χαρούμενη μουσική και φροντίστε να συμμετέχετε για να τις κάνετε οικογενειακώς.

Γίνετε ενεργό πρότυπο

Παρουσιάστε τη σωματική δραστηριότητα ως μια σημαντική στιγμή για να φροντίσετε το σώμα και την υγεία σας, παρά ως αγγαρεία. Βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσουν και δραστηριοποιηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα. Όταν τα παιδιά σας δουν ότι απολαμβάνετε το χρόνο που είστε δραστήριοι, θα είναι πιο πιθανό να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά σας.

Ενθάρρυνση για παιχνίδι εκτός σπιτιού

Προσπαθήστε να προτρέψετε τα παιδιά να παίζουν εκτός σπιτιού , απομακρύνοντας τα από το κινητό , υπολογιστή ή τάμπλετ. Είναι μια πολύ καλή ιδέα τα Σαββατοκύριακα να οργανώνετε περιπάτους , οικογενειακές δραστηριότητες στη φύση , ομαδικό παιχνίδι.

Τα παιδιά λειτουργούν σε ένα μεγάλο ποσοστό μιμητικά , αφιερώστε χρόνο για τη σωματική τους δραστηριότητα και άσκηση. Είναι ένα τεράστιο δώρο που θα τους προσφέρετε και για το παρόν αλλά και για το μέλλον .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Αναζήτηση
logo_pl

Nutrilag

Πηνελόπη Λαγουρού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνία