Διατροφή για γερό ανοσοποιητικό

Η κατανάλωση αρκετών θρεπτικών συστατικών ως μέρος μιας ποικίλης διατροφής απαιτείται για την υγεία και τη λειτουργία όλων των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκυττάρων. Ορισμένα διατροφικά πρότυπα μπορεί να προετοιμάσουν καλύτερα το σώμα για μικροβιακές προσβολές, αλλά είναι απίθανο τα μεμονωμένα τρόφιμα να οδηγούν σε ανοσοπροστασία. Συγκεκριμένα κάθε στάδιο της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος βασίζεται στην παρουσία πολλών μικροθρεπτικών συστατικών.

Παραδείγματα θρεπτικών ουσιών που έχουν αναγνωριστεί ως κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων :

 • βιταμίνη C,
 • βιταμίνη D,
 • ψευδάργυρος,
 • σελήνιο,
 • σίδηρος
 • πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένου του αμινοξέος γλουταμίνη).

Βέβαια αρκετά θρεπτικά τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένη ικανότητα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, αντιικού, αντιοξειδωτικού, αντιφλεγμονώδους αποτελέσματος .Αυτά περιλαμβάνουν τον ψευδάργυρο, βιταμίνη D, βιταμίνη C, κουρκουμίνη, κινναμαλδεΰδη, προβιοτικά, σελήνιο, λακτοφερίνη, κουερσετίνη κ.λπ. που όταν προσλαμβάνονται , βοηθούν  στην εξέλιξη της νόσου και καταστέλλουν περαιτέρω την υπερφλεγμονή.

Ωστόσο κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα δεν μπορεί να αποτρέψει ένα κρυολόγημα, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στη στήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος συμπεριλαμβάνοντας ποικίλα θρεπτικά συστατικά στο συνολικό πρόγραμμα διατροφής σας σε τακτική βάση.

 Για την καλή λειτουργία το ανοσοποιητικό σύστημα , απαιτεί ισορροπία και διατροφική αρμονία.

Τι μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό ;

Οι ερευνητές διερευνούν τις επιδράσεις της διατροφής, της άσκησης, της ηλικίας, του ψυχολογικού στρες και άλλων παραγόντων στην ανοσολογική αντίδραση, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.

Υπάρχουν υγιείς τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

#1 Γραμμή

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι να επιλέξετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες που στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας, η στροφή προς τον πιο υγιεινό ρυθμό καθημερινότητας είναι το μοναδικό βήμα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να διατηρήσετε φυσικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό και υγιές.

 Κάθε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος, λειτουργεί καλύτερα όταν προστατεύεται από περιβαλλοντικές επιθέσεις και ενισχύεται από στρατηγικές υγιεινών επιλογών καθημερινότητας .

Πάμε να δούμε κάποιες από αυτές :

 1. Αποχή από το κάπνισμα
 2. Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
 3. Καλή ενυδάτωση του οργανισμού
 4. Τακτική άσκηση
 5. Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους .
 6. Κατανάλωση αλκοόλης , με μέτρο
 7. Καλή ποιότητα ύπνου
 8. Ελαχιστοποίηση του στρες

#2 Γραμμή

Ανοσοενισχυτικά θρεπτικά συστατικά:

Τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά παίζουν ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφίμων:

 • Η βήτα καροτίνη βρίσκεται σε φυτικές τροφές, όπως γλυκοπατάτες, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
 • Οι λοιμώξεις επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης C λόγω της αυξημένης φλεγμονής και των μεταβολικών απαιτήσεων. Επιπλέον, η συμπλήρωση με βιταμίνη C φαίνεται να είναι ικανή να προλαμβάνει και να θεραπεύει αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις. Η προφυλακτική πρόληψη της μόλυνσης απαιτεί διατροφικές προσλήψεις βιταμίνης C

Τα πλούσια σε βιταμίνη C τρόφιμα περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα ακτινίδια και το μπρόκολο.

 • Η βιταμίνη D βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και στα αυγά. Το γάλα και κάποια ακόμα τρόφιμα που εμπλουτίζονται με βιταμίνη D είναι επίσης πηγές αυτής της σημαντικής θρεπτικής ουσίας.
 • Ο ψευδάργυρος τείνει να απορροφάται καλύτερα από ζωικές πηγές, όπως το βόειο κρέας και τα θαλασσινά, αλλά και σε χορτοφαγικές πηγές όπως το φύτρο σιταριού, τα φασόλια, τα καρύδια και το tofu.
 • Τα προβιοτικά είναι “καλά” βακτήρια που προάγουν την υγεία. Μπορούν να βρεθούν σε καλλιεργημένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, κεφίρ και σε ζυμωμένα τρόφιμα όπως kimchi.
 • Η πρωτεΐνη που προέρχεται από ζωικές και φυτικές πηγές, όπως γάλα, γιαούρτι, αυγά, βόειο κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά, ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια και φακές.

Η ποικιλία είναι το κλειδί για τη σωστή διατροφή. Η κατανάλωση μόνο ενός από αυτά τα τρόφιμα δεν θα είναι αρκετή για την καταπολέμηση της γρίπης ή άλλων λοιμώξεων, ακόμα κι αν το καταναλώνετε συνεχώς. Δώστε προσοχή στα μεγέθη μερίδας και τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, ώστε να υπάρχει ισορροπία στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Αναζήτηση
logo_pl

Nutrilag

Πηνελόπη Λαγουρού
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνία