Είναι πολλές οι φορές που ψωνίζουμε χωρίς συναίσθηση αυτού που πραγματικά θέλουμε να βάλουμε στο καλάθι μας . Αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, κάνουμε πιθανά ‘’λάθος’’ διατροφικές επιλογές και καταλήγουμε να γεμίζουμε το ψυγείο ή και το ντουλάπι μας με πράγματα τα οποία τελικά δεν ξέρουμε αν χρειαζόμαστε.
Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να σχηματίσουμε την εικόνα στο μυαλό μας , κρατώντας ένα καρότσι να γυρνάμε τους διαδρόμους των σουπερμάρκετ . Στο τέλος πάντα δημιουργείτε ένα βουνό από τρόφιμα ,που δε χρειαζόμαστε απαραίτητα .
Είναι άραγε η επιλογή των τροφίμων από το σούπερ μάρκετ , δείγμα των διατροφικών μας επιλογών ;
Η δική μου απάντηση είναι , ΝΑΙ, ναι και ναι . Χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζουμε μόνο αυτά που θεωρούνται ‘’υγιεινά ‘’ , γιατί μεταξύ μας δεν ξέρω αν έχουμε σχηματίσει σωστή γνώμη γύρω από το τι είναι υγιεινό και τι ανθυγιεινό.
Η αρχή γίνεται δημιουργώντας μια λίστα αγορών .
- Ξεκινάμε πάντα με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα και ειδικότερα τρόφιμα που είναι φρέσκα ,μιας και συνήθως αυτά είναι τα πρώτα που θα είναι σε έλλειψη .
- Επόμενο βήμα είναι η προσθήκη τροφίμων που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (π.χ όσπρια , μακαρόνια, ρύζι ή γενικά αφυδατωμένα τρόφιμα)
- Μη ξεκινήσετε την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι , θα οδηγηθείτε σε αγορά τροφίμων που δεν τα έχετε ανάγκη .
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν φτιάχνουμε την λίστα των αγορών μας να έχουμε στο μυαλό μας τι θέλουμε να μαγειρέψουμε ή τι επιλογές θέλουμε να έχουμε στα γεύματα για τις ημέρες που ακολουθούν. Έτσι θα μπορέσουμε να καταγράψουμε ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε για τις συνταγές και τα σνακ μας .
Ας δούμε αναλυτικά τις ομάδες τροφίμων που θα προσθέσουμε στο καλάθι μας:
Φρούτα και λαχανικά
- Επιλέξτε πολλά χρώματα φρέσκων προϊόντων για να πάρετε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
- Συμβουλή: Η παραγωγή είναι φθαρτή, οπότε μην αγοράζετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε για την εβδομάδα.
- Συμβουλή: Όταν αγοράζετε φρέσκα προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι στην εποχή τους τείνουν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.
Δημητριακά και άλευρα
- Προσθέστε στο καλάθι σας , κυρίως ολικής αλέσεως τρόφιμα, όπως ψωμί, δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά. Παραδείγματα είναι 100% ψωμί ολικής αλέσεως, πλιγούρι, νιφάδες βρόμης, σιτάρι, καστανό ρύζι και μακαρόνια ολικής αλέσεως.
- Επιλέξτε «αρχαίους κόκκους» όπως κινόα, αμάραντο και κεχρί. Αυτά τα παραδείγματα είναι επίσης δημητριακά ολικής αλέσεως.
Γαλακτοκομικά
- Προτιμάμε την κατανάλωση κατσικίσιων ή πρόβιων προιόντων ( σε γάλα και γιαούρτι )
- Δεν μας φοβίζουν τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά . Επιλέγουμε τρόφιμα χαμηλών λιπαρών χωρίς να αλλάζει η ποιότητα του τροφίμου .
- Στο φυτικό γάλα ή χωρίς λακτόζη , είναι μια καλή επιλογή να είναι εμπλουτισμένο σε ασβέστιο.
Πρωτεϊνικές τροφές
- Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος (μοσχάρι ή χοιρινό)
- Αφαιρέστε στα πουλερικά το δέρμα πριν ή μετά το μαγείρεμα
- Επιλέξτε λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος και σαρδέλες ,κολιός ,μελανούρι, τσιπούρα που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
- Δοκιμάστε φυτικές πρωτεΐνες όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου, όσπρια, μανιτάρια .
- Πειραματιστείτε με πρωτεΐνες σόγιας όπως tofuήtempeh.
Έλαια και αλείμματα
- Για το μαγείρεμα και το ψήσιμο, επιλέξτε ελαιόλαδο ή κάποιο φυτικό έλαιο όπως έλαιο από καλαμπόκι ή ηλιέλαιο. Τα έλαια περιέχουν λιγότερο κορεσμένο λίπος από τα στερεά λίπη όπως το βούτυρο .
- Αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη, μπορείτε να αγοράσετε κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών .
https://www.instagram.com/p/C4LT0IMI-gU/
5 τρόφιμα που πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε στο ντουλάπι σου.
- Ολικής άλεσης ζυμαρικά , ρύζι ή δημητριακά ( κινόα, πλιγούρι ). Για να συνοδεύσεις τα κυρίως γεύματα , όπως ψάρι ή κρέας ή να τα προσθέσεις σε κάποια κρύα σαλάτα.
- Φακές , φασόλια ή ρεβίθια . Τα όσπρια είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και φυτικής πρωτεΐνης . Μπορούν να καταναλωθούν σε μορφή σούπας ή σαλάτας ή ακόμα να προστεθούν ως συνοδευτικό σε ένα γεύμα.
- Νιφάδες βρόμης. Η βρόμη παρέχει σίδηρο και βιταμίνες Β και περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παρασκευές , όπως granola,smoothies, σπιτικά μπισκότα ή κέικ.
- Μουστάρδα . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα ντρέσινγκ για τις σαλάτες ή τα ψητά σας και να δώσει μια σπιρτάδα στο γεύμα .
- Ξηροί καρποί και αποξηραμένα , αποζαχαρωμένα φρούτα . Είναι εξαιρετική πηγή λιπαρών , φυτικών ινών . Αποτελεί ένα εύκολο και γρήγορο συνδυασμό για ενδιάμεσα γεύματα και μπορούμε να τα έχουμε παντού μαζί μας.
Ενδεικτική Λίστα αγορών | ||
Φρούτα εποχής | ||
Λαχανικά εποχής | ||
Τυρί | ||
Γάλα /Γιαούρτι | ||
Αβγά | ||
Ξηροί καρποί /Βούτυρα ξηρών καρπών | ||
Δημητριακά πρωινού/Δημητριακά /Ζυμαρικά | ||
Τορτίγια ή Αραβική/Φρυγανιές /Ψωμί | ||
Μέλι | ||
Ζυμαρικά /Ρύζι | ||
Σοκολάτα ή παστέλι | ||
Καφές , τσάι ή αφεψήματα |